Barbecue

Barbecue

Het barbecue seizoen is weer begonnen, of moet ik zeggen ‘we gaan weer meer barbecueën met dit mooie weer’. Want wij Nederlanders barbecueën inmiddels het hele jaar door. Wij barbecueën omdat het eten zo’n heerlijk rokerig smaakje krijgt (toch heel anders dan wanneer je het in een pan op het gas klaar maakt). Maar wij barbecueën bij ons thuis vooral omdat dit gezellig is. Het is een moment waarbij wij langer dan bij een gewone maaltijd, aan tafel zitten. Telkens gooien we iets op de barbecue: een stukje vlees, vis of groente. Vooral mijn man vindt het dan heel leuk om het barbecue-stuk op zich te nemen. Wie staat er bij jullie achter de barbecue?

Op andere plekken op de wereld wordt ook gebarbecued. Zo werden wij in Canada uitgenodigd om te komen barbecueën. Omdat wij dit zo gewend zijn, verwachtten wij ongeveer hetzelfde als bij ons, een middagje gezelligheid waarbij telkens een volgend stukje vlees , vis of groente klaargemaakt wordt. Mijn man verheugde zich al op het moment dat hij bij de barbecue kon gaan staan om te kijken en helpen. Alleen tot grote teleurstelling van mijn man lag al het gebarbecued vlees al op een soort buffet klaar. Het was dus een kwestie van langslopen en op je bord leggen. Het was zeker zo gezellig, maar het barbecue-gevoel was er niet.

Texas

Onlangs heb ik de documentaire van 3Doc over ‘Barbecue’ gekeken. Ik zag daar een kok, van een barbecue restaurant in Texas, om 8 uur ’s ochtends de houtvuren onder een rij immense barbecues opstoken. Er gingen mega grote stukken rundvlees op de roosters. Met zorg en aandacht werden in 4 uur tijd deze stukken rundvlees vlees gebraden tot een overheerlijk mals stuk vlees. Deze man werkte al 20 jaar als kok bij dit restaurant. Hij was zo ervaren dat hij zelfs door zijn hand boven het rooster te houden, de temperatuur kon meten. Je zou denken, dat de mensen vervolgens een gezellig eetgedeelte in dit restaurant, ’s avonds zouden genieten van een heerlijk stukje mals vlees, met misschien nog heerlijk geroosterde groenten of een salade erbij.

Niets van dit alles dus. Het bereide vlees wordt op een stuk papier gekwakt door iemand achter een balie. De porties vlees zijn zo groot, daar kunnen wij in Nederland, met een klein gezin, drie dagen van eten. De mensen gaan zitten in een soort kantine met tl-buizen, formica tafels en plastic stoelen. 80% van de gasten heeft overgewicht en schrokt het vlees naar binnen, alsof ze net terugkomen van een week ‘Expeditie Robinson’. Er is geen gezelligheid en geen enkele aandacht voor het eten, het moet snel, de hoeveelheden zijn enorm en bij de maaltijd worden grote bekers frisdrank gedronken. Ik sta er niet van te kijken dat Amerika een groot probleem heeft met een steeds maar zwaarder wordende bevolking en als gevolg daarvan het toenemen van welvaartsziekten als obesitas, diabetes2 en hart- en vaatziekten.

En tegelijkertijd moest ik denken aan die kok, die zo zijn best heeft gedaan en uren in de keuken heeft gestaan….

 

Gelukkig doen wij het in Nederland anders. Bij ons in de familie staan gezelligheid en kwaliteit voorop. En toch wordt barbecueën aangegeven als de meest calorierijke maaltijd. Wat kun je doen om te voorkomen dat je in al die gezelligheid je niet overeet?

Hieronder mijn vier tips:

  • Eet meer groenten dan vlees
  • Kies liever vis
  • Laat brood en sausjes zoveel mogelijk links liggen
  • Stop op het moment dat je denkt ‘ik zou nog wel iets lusten’

Heb je hier iets aan gehad? Wat zou jij doen? Zou je een van deze tips of misschien wel allemaal toepassen? Ik hoor het graag van je.

Groetjes!

Nancy