Ervaar meer rust door indianentijd

Ervaar meer rust door indianentijd

Tijdens deze week van de werkstress hoop ik je elke dag blij te maken met een tip of werkwijze die jou gaat helpen om meer plezier op je werk te creëren. 

Dag 1: Plan Flow, organiseer indianentijd!

Mijn docent van de trainersopleiding, Iris Berger, heeft een prachtig boekje geschreven over flow: ‘Plan Flow, organiseer indianentijd’. Ik herken mij in de situaties die zij in het boek schetst. Zo wil ik bijvoorbeeld de agenda op mijn telefoon openen en in plaats daarvan kijk ik eerst op Whatsapp, FaceBook, LinkedIn, scroll ik door mijn foto’s  en ben vervolgens vergeten waarom ik op mijn telefoon kijk. Voordat ik eindelijk begin met werken heb ik de vaatwasser uitgepakt, thee gezet en de krant op mijn iPad gelezen. Thuis werken is voor mij een extra hindernis, ik raak elke keer afgeleid door dingen die ik zie liggen en familie die in en uit rent. Herken je dit?

Vooral in deze tijd doen we veel tegelijk, maar weinig effectief. We hebben het gevoel dat we veel moeten en tijd tekort hebben.

 

Onze hoofden raken vol rommel en we raken gestrest.

 

Maar wat is dan de oplossing?

De oplossing zit hem niet in beter plannen door middel van actielijsten en schema’s, maar in het creëren van prettige ervaringen. Hoe je dit doet? Hieronder de 6 stappen van flow naar indianentijd:

  1. bepaal welke taak of taken (maximaal 3) je af wilt hebben
  2. plan tijd in waarin je die taak/taken wilt doen. Bijvoorbeeld 1,5 uur
  3. zet alles klaar wat je nodig hebt
  4. zet je telefoon uit
  5. ga aan het werk. Let op, je voelt eerst weerstand: daar moet je doorheen. Als er geen weerstand meer is, kom je in de flow. Je doet je werk in diepe concentratie. De taken komen af en je creëert een prettige ervaring.
  6. na het werk beloon je jezelf met Indianentijd. Doe iets waar je zelf echt zin in hebt of misschien wil je wel graag lekker voor je uit staren. Ga hiermee uit je dagelijkse routine, zonder klok, internet, telefoon. Laat gebeuren wat er gebeurt. Vertrouw er op dat het wel goed komt.

Tijdens deze Indianentijd wordt in je hersenen ruimte gecreëerd. DAN ERVAAR JE RUST EN KOMEN DE GOEDE IDEEËN !

Ga jij het proberen? Durf jij indianentijd te nemen, zonder klok, telefoon, internet? Ik ben benieuwd, schrijf het in de comments.

 

 

Meer weten?

Het boek is te koop bij bol.com: ‘Plan flow, organiseer indianentijd’. Het is geschreven door Iris Berger. Wil je nog meer praktische tips voor meer werkgeluk? Ga naar https://enmijncoach.nl/gratis-ebook/ en volg mij op FaceBook of Instagram.