Organisaties

Waarom aandacht voor werkgeluk?

Steeds meer organisaties beseffen dat medewerkers alleen op hun best functioneren als ze echt lekker in hun vel zitten. Als ze controle over zaken hebben, iets kunnen bereiken en kunnen bijdragen aan een hoger doel. De praktijk wijst uit: bedrijven die actief werken aan het geluk van medewerkers zijn innovatiever en succesvoller.

Medewerkertevredenheid

Merk jij dat het verzuim in de organisatie of binnen jouw team stijgt, dat vacatures moeilijker in te vullen zijn, dat waardevolle medewerkers vertrekken en weet je ook waarom? Vertrekken ze omdat ze zich niet gewaardeerd voelen, zich niet kunnen ontwikkelen of geen autonomie ervaren? Wist je dat 66% van de medewerkers vertrekken omdat ze zich niet gewaardeerd voelen?

 

(Werk)geluk wordt steeds belangrijker

Gelukkig zijn wordt steeds belangrijker in een individualistische maatschappij. Mensen willen niet alleen maar geld verdienen maar juist ook een doel met betekenis nastreven. In een traditionele hiërarchische werkomgeving voelen medewerkers zich niet meer altijd verbonden met hun werkgever en betrokken met hun werk. Millenials zijn aanjagers voor het vergroten van werkgeluk. Persoonlijke ontwikkeling en een goede kwaliteit van leven, zijn belangrijker dan een vet salaris. Werkbeleving en eigen ontwikkeling speelt een grote rol bij de keuze voor een werkgever.

Medewerkers die zowel fysiek, mentaal als emotioneel in balans zijn en zich gelukkig voelen, zijn beter toegerust voor het uitoefenen van hun functie. Ze zijn innovatiever, productiever en verzuimen beduidend minder. Gelukkige, vitale medewerkers zijn essentieel voor tevreden klanten en positieve resultaten. Ze creëren een meerwaarde voor de organisatie.

In een vitale organisatie is een cultuur waarin werkgeluk voorop staat, onderdeel van de missie, de strategie, de bedrijfsvoering en de dagelijkse operatie

 

Om echt bij te dragen aan werkgeluk en vitaliteit bij medewerkers, moet je hen leren kennen en inspelen op hun behoeften, wensen en ambities. Daarvoor moet je investeren in een diepgaande relatie, zonder de organisatiedoelstellingen uit het oog te verliezen. Dit betekent ook dat de organisatie moet werken naar een duurzame gedrags- en cultuurverandering.

Als werkgelukdeskundige & vitaliteitscoach, begeleid ik zowel medewerkers als ook teams naar meer werkgeluk en vitaliteit.